Mikä on Suomen Asutusmuseo?

Suomen Asutusmuseo on avattu vuonna 2000. Asutusmuseosäätiön ylläpitämä ja hoitama museo pyrkii säilyttämään ja vaalimaan asutustiloilla asuneiden ihmisten muistoa sekä kertomaan tarinaa siitä, millaista oli elämä maatiloilla ennen tietoyhteiskuntaa. Asutusmuseo on myös kunnianosoitus niille ihmisille, jotka maata raivaten ja viljellen loivat sotien jälkeen pohjaa paremmalle huomiselle ja hyvinvoinnille. 

Museokokonaisuuteen kuuluvat vuonna 1952 valmistunut täysin alkuperäisessä asussaan säilynyt rintamamiestalo, navetta ylisineen, rantasauna sekä puimala, joka toimii myös kahviona. Kaikissa rakennuksissa on nähtävillä esineistöä, joka on täysin alkuperäistä ja alunperin Muren sisaruksille kuulunutta. Esineistöä on valtava määrä, joista vanhimmat aina 1940-luvulta ja uusimmat 1970-luvulta. Alkuperäisessä ympäristössä tarkasteltavana on muun muassa jokapäiväisiin askareisiin, kuten ruuanlaittoon ja karjanhoitoon liittyviä tarvekaluja. Maanviljelykseen liittyvää välineistöä on runsaasti, nähtävillä on esimerkiksi vanhoja hevosvetoisia maatyökoneita. Kokonaisuudessaan Asutusmuseon kokoelmiin kuuluu lähemmäs 2000 esinettä 

Asutusmuseossa kaiken ikäiset voivat kokea elämyksiä. Mieleen palautuu muistoja, joita synnyttävät pienet jokapäiväiset asiat, esineet ja tuntemukset. Tutun näköiset konvehtipakkaukset, kellarin tuoksu, Hellä Mietonen -shampoo tai puulämmitteinen sauna ovat monille jo mennyttä aikaa, mutta mielikuvat säilyvät yhä. Vanhemmille ihmisille Asutusmuseo tarjoaa mahdollisuuden kokea nostalgisia elämyksiä oman elämän vaiheista, nuoremmalle polvelle tulevat mieleen lapsuusmuistot tai muistot mummolasta. Lapsille ja nuorille retki vanhalle asutustilalle tarjoaa tilaisuuden tutustua suomalaisen maaseutuelämän lähihistoriaan. On hyvä ymmärtää ja huomata, että ne mukavuudet, joita nykyaikana pidämme lähestulkoon itsestäänselvyyksinä eivät vielä muutama kymmenen vuotta sitten suinkaan olleet sitä. Kun tilan teknisin laite on vanha mustavalko-tv, täytyi aikaa kuluttaa muilla tavoin kuin nykyisin. Vai mahtoiko sitä vapaa-aikaa niin paljon ollakaan, kun oli pidettävä huolta tilastakin? 

Katsomista Asutusmuseolla on myös perheen pienemmille. Kesäaikaan museon pihapiirissä tepastelevat Annin kanat. Museoon kuuluvassa puimalassa toimii myös kesäkahvila ja aivan museoalueen vieressä on uimaranta.